Werkwijze
Wat is een gezinshuis?
In een gezinshuis wonen kinderen of jongeren die intensieve en professionele hulp nodig hebben. Ze wonen daar in een zo normaal mogelijke gezinssituatie met gezinshuisouders, andere gezinshuiskinderen en soms ook de eigen kinderen van de gezinshuisouders. Gezinshuisouders zijn beroepsopvoeders die 7 dagen per week 24 uur per dag op professionele wijze opvoeding, ondersteuning en zorg bieden. Een gezinshuis is er in principe voor kinderen en jongeren tot 23 jaar.
Voor welke doelgroep is het gezinshuis?
In ons gezinshuis vangen wij jongeren op van 15 jaar en ouder die gemotiveerd zijn om verdere stappen te zetten naar zelfstandigheid. Ook is er 1 perspectief biedende plaats voor een kind in de basisschoolleeftijd.
Om de veiligheid binnen ons gezin(shuis) te waarborgen bieden we geen plek aan jongeren met (verhoogd risico op) grensoverschrijdend seksueel gedrag, agressie en suïcidaliteit.

Welke begeleiding kan een jongere verwachten?
We begeleiden kinderen en jongeren vanuit een huiselijke omgeving in hun groei en ontwikkeling naar volwassenheid. We staan naast ze, luisteren naar hun hulpvragen en werken samen aan doelen die gericht zijn op de verschillende levensgebieden:
- Stabiele woonsituatie
- Dagbesteding (school en/of werk)
- Sociaal netwerk
- Gezonde financiële situatie
- Welzijn en gezondheid
Wanneer een jongere bij ons komt wonen, stellen we samen met de jongere en de gedragsdeskundige een zorgplan op. Wij maken hierbij gebruik van diverse tools en methodieken.
Centrale elementen in de begeleiding zijn:
- Het zoeken van een of meer steunfiguren in het netwerk waar de jongere op terug kan vallen
- Het versterken van de krachten en ontdekken van talenten van de jongere
- Het ontwikkelen van een toekomstbeeld en toekomstplan
- Het vergroten van de vaardigheden van de jongere om zijn doelen te bereiken
- Het realiseren van een aantal basisvoorwaarden zoals opleiding/werk, financiën en vrijetijdsbesteding.
Samenwerking, klachten en kwaliteit
We werken samen in een driehoek met Gezinshuis.com en zorgaanbieder Leger des Heils. Leger des Heils plaatst de jongeren en stelt een trajectbegeleider en gedragswetenschapper ter beschikking. Als jongeren klachten hebben over de zorg en begeleiding, dan kunnen ze aankloppen bij de klachtencommissie van het Leger des Heils of de vertrouwenspersoon van Jeugdstem. De vertrouwenspersoon komt 4x per jaar langs om met de jongeren in gesprek te gaan. Als gezinshuis zijn we in het bezit van het certificaat ‘Keurmerk gezinshuizen’. Met dit certificaat borgen we onze kwaliteit als gezinshuis. Dit doen we in samenwerking met Gezinshuis.com. Eind 2023 hebben we bezoek gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. We zijn dankbaar voor het mooie rapport wat op de website van de inspectie te lezen is. We zijn ook betrokken bij het netwerk van de Gezinsparaplu in Leusden. Voor het bewaken van ons eigen welbevinden hebben we regelmatig gesprekken met een coach.
Als gezinshuisouders vinden wij het belangrijk om waar mogelijk samen te werken met de familieleden en het netwerk van de jongere. Om een veilige basis te creëren, werken we ook samen met school, kerk, sport- of muziekvereniging en ons sociale en professionele netwerk. Door alle mensen uit de directe omgeving van de jongere te betrekken, hopen wij dat de jongere op lange termijn zelfstandig relaties kan aangaan en onderhouden.